Bunuri gajate fără contract de gaj


Cum ar fi să te trezești într-o dimineață cu gaj aplicat asupra bunurilor tale sau ale companiei pe care o deții, chiar dacă nu ai semnat anterior un contract de gaj? Cu siguranță neplăcut, totuși, este posibil.

Pe de altă parte, cum ar fi, dacă în calitate de creditor, ai putea să obții o garanție suplimentară a executării obligațiilor debitorului tău, chiar dacă acesta nu a gajat anterior nimic în beneficiul tău?

După principiul: ”Informat înseamnă protejat!”, care, în contextul menționat mai sus, se referă atât la creditori, cât și la debitori, în continuare voi aborda anumite aspecte legate de gajul legal constituit în baza unei hotărâri judecătorești.

Noțiunea de gaj este pe larg cunoscută, în contextul în care mulți contractează credite de la bănci sau organizații de creditare nebancară și, în vederea garantării executării obligațiilor sale, gajează unul sau mai multe bunuri în beneficiul creditorului. În acest caz, vorbim despre gaj convențional.

Totuși, mai puțin cunoscut, este faptul că gajul poate apărea nu doar atunci când există un contract încheiat între două părți, dar și în alte situații, fără a fi semnat anterior un contract de gaj, în acest caz, fiind vorba despre gaj legal. 

Gajul legal este reglementat în Codul civil la articolele 707 - 711, doar câteva articole, care, după părerea mea, ar putea avea un impact mult mai mare decât au la moment, dacă ar fi aplicate mai des, nu doar de către Serviciu Fiscal de Stat și, posibil, anumite bănci, dar și de alți creditori, indiferent de statutul acestora.

Așa cum prevede expres Codul civil, gajul legal se poate naște doar din:

a) creanțele statului pentru sumele datorate conform legislației fiscale și vamale;

b) creanțele rezultate dintr-o hotărâre judecătorească.

Cu privire la gajul legal de garantare a creanțelor fiscale și vamale, cred că autoritățile publice respective ar fi mai competente să se expună. În contextul prezentului articol, mi-am propus să vorbesc anume despre gajul legal constituit în baza unei hotărâri judecătorești, cu care am avut de-a face în practică și mi-a trezit interesul.

Atunci când vorbim despre creanțe care rezultă dintr-o hotărâre judecătorească nu trebuie să ne limităm doar la hotărâri privind încasarea unei sume, aceasta ar fi situația de bază, dar, cu siguranță, nu unica, de exemplu, poate fi vorba și despre o încheiere judecătorească de confirmare a unei tranzacții de împăcare. Astfel, rămâne la latitudinea creditorului și a juristului/avocatului acestuia să interpreteze prevederea legală.

Astfel, creditorul în a cărui favoare a fost emisă o hotărâre judecătorească cu privire la încasarea unei sume de bani poate obține un gaj legal asupra unui bun, mobil sau imobil, al debitorului său. Se merită de menționat că nu orice bun poate fi grevat cu gaj legal. Sunt exceptate bunurile și drepturile patrimoniale gajate deja în folosul altor creditori, dacă contractul de gaj încheiat cu acei creditori nu prevede altfel. Acest lucru poate speria la prima vedere, mai ales dacă debitorul nostru are credite luate de la bănci, garantate cu gaj, dar, chiar și în această situație, probabilitatea ca toate bunurile prezente și viitoare, inclusiv creanțele debitorului să fie gajate deja este foarte mică, deci, o soluție în acest caz ar fi gajarea unei universalități de bunuri, inclusiv universalități de creanțe.

La prima vedere, s-ar părea că, din moment ce există o hotărâre definitivă de încasarea a unei sume de bani, aceasta poate fi transmisă spre executare la un executor judecătoresc și nu ar avea niciun sens înregistrarea gajului. Totuși, cazuri sunt diferite, și, în dependență de situația concretă, spre exemplu, în cazul existenței mai multor creditori, în dependență de situația financiară a debitorului, înregistrarea gajului legal ar putea fi o idee foarte bună și o modalitate de obținere a unei garanții de stingere a obligației.

După obținerea unei hotărâri judecătorești de încasare a datoriei este necesar de parcurs câțiva pași pentru constituirea gajului legal.

Pentru constituirea gajului legal este necesară înregistrarea unui aviz în registrul garanțiilor reale mobiliare. Anterior înregistrării, avizul de executare a gajului trebuie să fie adus la cunoștința debitorului, nefiind necesară semnătura debitorului pe avizul de înregistrare, așa cum este în cazul înregistrării gajului convențional. De asemenea, anterior înregistrării, creditorul va trebui să obțină copia autentificată a hotărârii judecătorești de încasare a sumei.

Registrul garanţiilor reale mobiliare este ţinut de Ministerul Justiţiei prin intermediul Agenției Resurse Informaționale Juridice. Pentru a înregistra gajul, urmează ca persoana interesată să apeleze la un registrator autorizat. Lista registratorilor autorizaţi, care se aprobă prin ordinul ministrului justiţiei, se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web oficială a Ministerului Justiţiei. Din păcate, în practică menționăm că, atunci când am avut nevoie să înregistrăm un gaj legal, majoritatea registratorilor ne-au refuzat, nefiind o procedură standard, totuși, sunt câțiva care se ocupă de acest lucru.

În aviz se indică anumite informații legate de creditor, debitor, bunul gajat și mărimea creanței, nimic ieșit din comun, se semnează de creditor, și se anexează la acesta o copie autentificată de pe hotărârea judecătorească și dovada aducerii avizului la cunoștința debitorului. Legea nu prevede necesitatea prezentării unei copii autentificate notarial, astfel, în cazul nostru, s-a solicitat o copie a hotărârii cu mențiunea definitivă și irevocabilă, cusută, cu semnătura și ștampila de la instanța de judecată. De asemenea, pentru înregistrare urmează a fi achitată taxa de stat şi plata pentru înregistrarea avizului. Suplimentar, se prezintă, de obicei, registratorului, după caz, buletinele de identitate sau extrasele din Registrul persoanelor juridice, a debitorului și a creditorului.

Mai multe informații despre înregistrarea gajului per general poate fi găsită în Hotărârea Guvernului cu privire la Registrul garanţiilor reale mobiliare.

După înregistrarea gajului legal, creditorului îi va fi eliberată confirmarea de înregistrare a gajului și gajul legal va fi constituit. În rezultat, creditorul devine și creditor gajist, care are garanții suplimentare în ceea ce privește executarea creanțelor sale, iar debitorul devine și debitor gajist, care acum garantează executarea obligațiilor sale și cu bunurile sale gajate fără consimțământului său.

Ana Iovu

Managing Associate COBZAC & PARTNERS