Introducerea / punerea la dispoziție pe piață a unui produs periculos. Ce trebuie să facă producătorul?
Printr-un procedeu per a contrario, Legea privind securitatea generală a produselor definește produsul periculos ca orice produs care nu corespunde noțiunii de produs sigur.
Legea privind supravegherea pieței și conformitatea produselor (care va intra în vigoare la data de 27.07.2024) dezvoltă această noțiune și definește produsele care prezintă un risc și produsele care prezintă un risc grav, după cum urmează:
Produs care prezintă un risc – produs care are potențialul de a afecta în mod negativ sănătatea și siguranța persoanelor în general, sănătatea și siguranța la locul de muncă, protecția consumatorilor, mediul, siguranța publică și alte interese publice, protejate prin reglementările tehnice aplicabile, într-o măsură care depășește ceea ce este considerat rezonabil și acceptabil în raport cu scopul preconizat sau în condiții normale ori rezonabil previzibile de utilizare a produsului în cauză, care includ durata de utilizare și, după caz, cerințele privind punerea în funcțiune, instalarea și întreținerea.
Produs care prezintă un risc grav – produs care prezintă un risc pentru care, pe baza unei evaluări a riscurilor și luând în considerare utilizarea normală și previzibilă a produsului, combinația dintre probabilitatea apariției unui pericol de vătămare și gradul de severitate a respectivei vătămări necesită o intervenție rapidă din partea autorităților de supraveghere a pieței, inclusiv cazurile în care efectele riscului nu sunt imediate.
Astfel, dacă sunteți un producător și cunoașteți sau ați descoperit recent că ați introdus / ați pus la dispoziție pe piață un produs care se include în una din definițiile prezentate mai sus, recomandăm întreprinderea acțiunilor indicate mai jos.
Potrivit Legii privind supravegherea pieței în ceea ce privește comercializarea produselor nealimentare, în cazul în care producătorul consideră sau are motive să creadă că un produs pe care l-a pus la dispoziţie pe piaţă nu este conform cu cerinţele esenţiale, acesta ia de îndată măsurile corective necesare pentru a aduce produsul în conformitate, pentru a-l retrage şi/sau a-l rechema, după caz.
Dacă produsul prezintă un risc, producătorul (importatorul) informează imediat autorităţile de supraveghere a pieţei, indicînd detaliile, în special cele privind neconformitatea şi orice măsură corectivă luată (art. 12. alin. (3) din Lege).
Totodată, art. 8 din Legea cu privire la protecția consumatorilor prevede că producătorul este obligat să oprească livrările, respectiv să retragă de pe piaţă sau de la consumatori produsele la care organele de control sau specialiştii proprii au constatat neîndeplinirea cerinţelor stabilite în actele normative sau declarate sau care ar putea afecta viaţa, sănătatea, ereditatea şi securitatea consumatorilor, dacă această măsură constituie singurul mijloc prin care pot fi eliminate neconformităţile respective.
Mai mult, art. 4 alin. (2) lit. b) din Legea cu privire la securitatea generală a produselor prevede: „(2) În cadrul activităţii lor, producătorii trebuie să întreprindă măsuri adecvate caracteristicilor produselor pe care le furnizează, care le-ar permite: b) să întreprindă acţiunile corespunzătoare, inclusiv, în cazul cînd este necesar de a evita aceste riscuri, să dispună retragerea de pe piaţă a produselor, avertizarea adecvată şi eficientă a consumatorilor, returnarea produselor de la consumatori.”
Așadar, producătorul urmează să întreprindă următoarele acțiuni, în cazul în care a introdus pe piață sau a pus la dispoziție un produs neconform:
- Să oprească livrările;
- Să avertizeze adecvat și eficient consumatorii;
- Să ia măsurile corective necesare pentru a aduce produsul în conformitate;
- Să retragă sau să recheme produsul.
Totodată, dacă produsul prezintă un risc, producătorul are obligația de a notifica autoritatea de supraveghere a pieței.
Art. 22 din Legea privind supravegherea pieței în ceea ce privește comercializarea produselor nealimentare face distincția între noțiunile de retragere și rechemare a produsului.
Astfel, retragerea produsului de pe piață presupune restituirea către producător a tuturor unităţilor de produs aflate în posesia distribuitorilor, iar rechemarea produsului presupune restituirea către producător (importator) a tuturor unităţilor de produs ce au fost furnizate consumatorilor (utilizatorilor).
Retragerea și rechemarea produsului se aplică doar dacă celelalte măsuri nu conduc la prevenirea sau evitarea riscurilor.
Cu referire la avertizarea adecvată și eficientă a consumatorilor, menționăm că acest lucru se poate efectua prin publicarea unor informații detaliate pe pagina web oficială sau la sediul / în magazinele producătorului și / sau ale vânzătorului. De asemenea, dacă deține datele de contact necesare, producătorul poate contacta direct consumatorul în vederea avertizării acestuia despre riscul pe care îl prezintă produsul.
În ceea ce ține de informarea autorității de supraveghere a pieței, legislația nu reglementează o formă anumită în care aceasta urmează a fi făcută, însă Legea privind supravegherea pieței și conformitatea produselor (care va intra în vigoare la data de 27.07.2024) prevede minimul informațiilor pe care această notificare trebuie să le includă:
a) date ce permit o identificare precisă a produsului sau a lotului de produse respective;
b) o descriere completă a riscului pe care îl prezintă produsul respectiv;
c) toate informaţiile disponibile pentru depistarea produsului;
d) o descriere a acţiunilor întreprinse în scopul prevenirii riscurilor.
Autoritatea de supraveghere va utiliza aceste date în scopul informării consumatorilor cu privire la produsele respective prin difuzarea / plasarea în timp util, prin intermediul mass-media și al Internetului a tuturor informațiilor relevante cu privire la produsele care prezintă un risc grav (art. 26 din Legea privind supravegherea pieței în ceea ce privește comercializarea produselor nealimentare).
Lista autorităților responsabile de supravegherea pieței poate fi consultată în anexa Legii privind supravegherea pieței în ceea ce privește comercializarea produselor nealimentare:
Avocat Alina Gaja
Senior Associate COBZAC & PARTNERS